In december 2023 hebben Janine van Dam en Tommie Meeter het een en ander verteld over ademhaling, krachttraining en voeding. Machtig interessant allemaal en dat moest natuurlijk een vervolg hebben. Met sportschool Body Dynamics (waar Tommie trainer is) hebben we een clinic af kunnen spreken waarin onze leden uitleg konden krijgen wat je nog allemaal meer aan je lijf kan doen als alleen de trappers ronddraaien op een racefiets of een mountainbike.

Zaterdag 27 januari 2024 was het dan zover en opende Body Dynamics exclusief voor TC de Batauwers haar deuren voor een kennismaking met krachttraining, cardio training en core stability training. Na een korte uitleg van Youi vd Berg (mede-eigenaar Body Dynamics) over het programma en wat we allemaal zouden gaan doen, nam Tommie het stokje over. Begonnen werd er met een uitleg over een meetapparaat van INBODY, wat je weegt en analyseert waar je spieren zitten, je vetmassa meet, hoeveel vocht er in je lichaam zit en nog veel meer! De groep was helaas te groot (ca. 20 personen) om iedereen te meten, maar zo'n meting is een prachtig instrument om te zien welk deel van je lijf aandacht nodig heeft. Ga je trainen en je doet zo'n meting bijvoorbeeld maandelijks, dan kun je je resultaten prachtig monitoren en de training ook bijstellen.

Na dit inleidende praatje gingen we naar de zaal en werd er een warming up gestart op de diverse cardio apparaten in groepjes van twee. Dit was bedoeld om de bloedsomloop op gang te brengen en de spieren lekker op te warmen. Na een kleine 20 minuten had iedereen zijn warming up wel afgewerkt en gingen we over naar de diverse krachttraining apparatuur. Met de verschillende apparaten kun je zowel bovenlichaam als onderlichaam en benen trainen en is vooral gericht op spieropbouw. Ook dit ging in groepjes van twee en er werd regelmatig van apparaat gewisseld. Hier en daar zag je al wat zweetdruppeltjes verschijnen. Youi en Tommie liepen rond om uitleg te geven en toe te zien op de juiste uitvoering van de oefeningen.

Het vierde en laatste onderdeel van deze clinic werd gegeven op oefenmatjes op de grond en was gericht op de training van de 'core'. Wielrenners zitten eigenlijk heel stil op hun fiets en de beweging wordt vooral door de benen gemaakt. De rest van het lichaam 'doet' eigenlijk niet zoveel tijdens een fietsrit. De oefeningen waren best wel heftig soms en spraken spieren aan waarvan sommigen niet eens wisten dat ze die hadden. Ook kon je duidelijk zien dat een aantal mensen dus alleen maar fietst en waarschijnlijk heel veel baat gaan hebben bij dit soort oefeningen.

Na ruim 2 uur zat de clinic er weer op en werd er nog even nagepraat met de trainers. Heel geslaagd, deze clinic en voor sommigen echt een eye opener. Youi en Tommie bedankt voor deze clinic en het zit er dik in dat de deelnemers er wat aan hebben gehad.

Op naar 13 april waar Janine en Tommie een opvolging zullen verzorgen over ademhaling, kracht en voeding. Allemaal onderwerpen waar veel winst uit valt te halen voor de fietsers. Info hierover volgt!