Je hebt je gebruikelijke rondje gereden, maar op Strava is het net alsof je dwars door het water reed – of veel harder dan anders. Herkenbaar?

Sinds 1 januari 2021 komt het vaker voor, omdat alle GPS apparaten met een specifieke chip van Sony last hebben van een verouderd CPE-bestand (Connected Predictive Ephemeris). In gewone mensentaal: het bestand dat je GPS influistert waar hij de satellieten waarschijnlijk kan vinden, is op 1 januari niet automatisch bijgewerkt. Het duurt daarom langer voordat je apparaat een betrouwbaar GPS-signaal vindt (en is hij in de tussentijd een beetje aan het gokken).  Het volgende (voorbeeld) zie je dan op de kaart.

Afwijking gps

Voor ons fietsers heeft dit o.a. betrekking op de volgende populaire apparaten, maar het zijn er waarschijnlijk veel en veel meer.

– COROS GPS horloges
– Garmin Forerunner 45/245/745/945/Fenix 6/MARQ/Vivoactive 3/4/Venu
– Garmin Edge 130 Plus 530/830/1030 Plus
– Polar Vantage V/M/V2, Grit X, Ignite
– Suunto 5 & Suunto 9
– Wahoo RIVAL

Garmin heeft inmiddels een officieel statement uitgebracht, met de oplossing:

Door het CPE-bestand te updaten, kun je het repareren. Hoe doe je dit? Leg je GPS gewoon in de tuin op tafel, zodat hij de satellieten goed kan ontvangen . Na een uurtje heb je dan wel de benodigde informatie van de satellieten ontvangen. Het GPX bestand wat gemaakt is kan je gewoon weggooien en  je GPS werkt bij de volgende rit weer normaal. Dit is een workaround van Garmin, maar zal vast ook bij de andere genoemde (en niet genoemde) apparaten werken.

Bron: DC Rainmaker

 

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account